Traditionellt verkar polpette serveras tillsammans med grönsaker i Italien, medan traditionen att servera med spaghetti verkar härstamma från USA. Oavsett är dessa köttbullar riktigt delikata.
Jag använder torkad peperoncino, Diavoletti Rossi från Tutto Calabria som är fantastiskt god (med en rud och varm hetta) och enkel att reglera. Jag brukar steka med en för lätt hetta, två för medelhetta och tre för lite starkare.
Ingredienser
Polpette
Mängd | prefix | ||
---|---|---|---|
Salsiccia | 300 | g | |
Kalvfärs | 500 | g | |
Pecorino | 2 | dl | (finriven) |
Oregano | 2 | tsk/tsp | |
Ägg | 2 | st | |
Muskot | ~ | (efter behag) | |
Vitt bröd | 2 | st | (utan kanter) |
Salt | 1 | nypa | |
Peppar | 1 | nypa |
Sugo
Mängd | prefix | ||
---|---|---|---|
Olivolja | ~ | täck botten | |
Vitlök | 3 | st | (hela klyftor) |
Peperoncino | 2 | st | (torkade) |
Rött vin | 1-2 | dl | |
San Marzano | 4 | burkar á 400g | |
Tomatpuré | 1 | msk | |
Oregano | 2 | nypa |
Metod
Sugo
- Täck botten av en stekpanna med olivolja.
- Stek vitlöken tillsammans med peperoncinon, ta ur vitlökarna när de börjar få färg.
- Låt peperoncino vara kvar en liten stund till för extra styrka, annars ta ur dem.
- Krossa tomaterna med händerna (eller med en passatutto) och ha i dem stekpannan.
- Ha i rödvin och låt koka upp.
- Sänk temperaturen. Medan såsen puttrar är det dags att börja på med polpette.
- När såsen börjar tjockna, ha i oregano och tomatpurén
- Ev. salt & peppar
Polpette
- Mixa brödet till smulor.
- Ta bort skinnet från salsiccian.
- Ta fram en skål och ha i bröd, salsiccia, kalvfärsen, den finrivna pecorinon, ägg, muskot, oregano, salt och peppar.
- Knåda och blanda ihop allt så det blir fint fördelat.
- Forma ca 30 bollar, polpette är normalt lite större än “vanliga köttbullar”.
- Stek bullarna på medelhög värme med lite olivolja och rulla dem så de blir jämnt brynta.
Pasta
- Koka upp spaghetti och slå ut vattnet, ha i såsen, polpette och blanda.